geschiedenis landgoed wouwse plantage               

               

Al eeuwenlang herbergt Wouw en haar omgeving in het West-Brabantse landschap één van de mooiste bosgebieden van Nederland:
het landgoed Wouwse Plantage.
Als één der laatste in Nederland tot stand gebrachte landgoederen kent de Wouwse Plantage een geschiedenis van meer dan viereneenhalve eeuw.
In deze periode hebben de eigenaren de plantage weten te veranderen van heide, maar ook moeras en onbebouwde grond in een prachtig boslandschap.
De spaarzame bebouwing, in een voor Nederland zeldzame, rustieke bouwornamentiek, zorgt er voor dat het lijkt of de tijd in de Wouwse Plantage is blijven stilstaan...

Het landgoed is in de loop der jaren uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied.

Na de modernisering van de wandelroutes in het landgoed in 1987, is het  er sindsdien zeer aantrekkelijk om er te wandelen.
Drie bewegwijzerde (vrij toegankelijke) wandelroutes zorgen ervoor, dat de bezoeker het bos in al zijn variëteiten te zien krijgt.
Er is langs de Plantagebaan, de weg die het landgoed als het ware in twee gedeelten snijdt, een onbemand informatiecentrum ingericht.

Vooral in de avondschemer worden de dieren actief en dan met name in het 'woeste gedeelte'.
Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat u oog in oog komt te staan met een hert, of wie weet welk dier u hoort rondscharrelen in het kreupelhout.
Durft u nog?
 
Het woeste gedeelte is behoorlijk heuvelachtig en van één van de heuvels wordt beweerd dat het een prehistorische grafheuvel zou kunnen zijn.

Het landgoed zelf met de bebouwing is als privé-bezit naast de wandelroutes niet vrij toegankelijk.
Er worden wel rondleidingen op dit unieke landgoed verzorgd door vrijwilligers van de Vierschaer.


Wat betreft de geschiedenis van het landgoed zelf?

'Scroll' uzelf met het venster hieronder door de geschiedenis van het landgoed Wouwse Plantage: